21 grudnia 2024

Na czym polega sterylizacja konserw?

Przygotowanie konserw to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości jedzenia. Dotyczy to głównie mięsa, ryb, warzyw i owoców, które bez odpowiedniej obróbki termicznej, środków konserwujących i ograniczenia dostępu powietrza, są niezdatne do spożycia po dłuższym czasie. Zamknięcie świeżych produktów w konserwach i poddanie ich odpowiedniej obróbce sprawia, że nawet po wielu miesiącach całe jedzenie jest smaczne i zdrowe. W przypadku domowych konserw można zastosować tradycyjną pasteryzację w czasie gotowania, jednak w branży spożywczej używa się autoklawu.

1. Dlaczego sterylizacja żywności jest tak ważna?

2. Gdzie wykorzystuje się autoklaw do konserw?

Zastosowanie autoklawu w firmach z branży spożywczej jest powszechne ze względu na wysoką efektywność i możliwość szybkiego przygotowana wielu konserw na sprzedaż. Urządzenie spełnia rygorystyczne normy techniczne pod względem BHP i przygotowywania jedzenia na sprzedaż. Autoklaw jest wyposażony m.in. w zawór bezpieczeństwa i zawór kulowy oraz może być bezpiecznie stosowane na taborecie gazowym w razie potrzeby. Dzięki temu konserwy mogą być dopuszczone do obrotu przez sanepid. Dowiedz się więcej o działaniu autoklawu do konserw.

Dlaczego sterylizacja żywności jest tak ważna?

Sterylizacja żywności to proces polegający na dezaktywacji patogenów, bakterii, wirusów, grzybów lub drożdży poprzez zastosowanie wysokich temperatur oraz środków chemicznych. Jest to proces stosowany w przemyśle spożywczym, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób przenoszonych przez żywność. Sterylizacja może również pomóc w zachowaniu świeżości, smaku i wartości odżywczych produktów żywnościowych. W trakcie obróbki jedzenia w autoklawie rośnie ciśnienie robocze i wysokość temperatury, co sprawia, że przetrwalniki bakterii chorobotwórczych są skutecznie zwalczane.

Zwiększenie ciśnienia i temperatury w autoklawie sprawia, że sterylizacja żywności jest krótsza i skuteczniejsza. Urządzenie sprzyja usuwaniu wszystkich przetrwalników nawet najodporniejszych szczepów bakterii. Dzięki niemu można zamknąć w formie konserwy dowolny produkt, który w formie świeżej nie może być przechowywany dłużej niż przez kilka dni lub tygodni. Autoklaw umożliwia również szybkie schładzanie przygotowanych konserw. Termometr i manometr regulują pracę sprzętu i ograniczają czas stygnięcia konserw do niezbędnego minimum. Dodatkowo funkcja schładzania ogranicza ryzyko poparzenia rąk podczas wyciągania konserw.

Sterylizacja żywności w autoklawie jest możliwa w przypadku produktów w puszkach i słoikach. Można używać go do puszek i słoików różnej wielkości, dlatego jego zastosowanie jest szerokie.

Gdzie wykorzystuje się autoklaw do konserw?

Autoklaw do konserw wykorzystuje się głównie w branży spożywczej. Waga autoklawu, jego wielkość i funkcje mogą być dostosowane indywidualnie do potrzeb każdej firmy. Dzięki temu można używać go w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach. Urządzenie umożliwia przygotowywanie konserw w branży przetwórstwa mięsnego i rybnego, a także w firmach, które zajmują się produkcją warzyw i owoców w słoikach, mleka skondensowanego w puszkach, a także pasteryzowanej żywności dla dzieci.

Dzięki autoklawowi sterylizacja żywności ogranicza straty związane z wykryciem bakterii w próbkach partii żywności przed dopuszczeniem do sprzedaży. Badania kontrolne są obowiązkowe, jednak dzięki autoklawowi kontrolerzy nie muszą się martwić, że wykryją niebezpieczne drobnoustroje, które mogłyby doprowadzić do poważnego zachorowania klientów jedzących przetworzoną żywność.